Kontrola NKÚ pre úrad Prešovského samosprávneho kraja dopadla dobre

19.12.2003 Celý región

Skutočnosť, že na základe výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, nebude mať Prešovský samosprávny kraj (PSK) viazané žiadne finančné pros...
Skutočnosť, že na základe výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, nebude mať Prešovský samosprávny kraj (PSK) viazané žiadne finančné prostriedky je podľa predsedu PSK Petra Chudíka najlepším výsledkom. Konštatoval to na tlačovej konferencii v Prešove v stredu 17. decembra.

Kontrolná skupina NKÚ pôsobila na úrade PSK od 12. septembra t. r. a predmetom jej záujmu bol stav prevodu kompetencií zo štátu na vyšší územný celok v Prešove za obdobie roka 2002 a v roku 2003 do konca júna. Vedenie PSK bolo s protokolom z kontroly oboznámené vo štvrtok 13. decembra. Protokol prerokovali 19. decembra v Prešove za účasti podpredsedníčky NKÚ Danice Borisovej.
Chudík konštatoval, že podľa jeho názoru by NKÚ nemal kontrolovať výkon originálnych kompetencií PSK. Kontrolnej skupine však nebránili vykonať kontrolu. Hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko dodal, že v niektorých oblastiach aj úzko spolupracovali.
Protokol má asi 30 strán a podľa Chudíkovho názoru obsahuje zistenia len o malých chybách. Proti jednej pripomienke NKÚ vedenie PSK podalo aj námietku. Ide o nezriadenie osobitného účtu na príjem štátnych dotácií. \"Konali sme však preto tak, lebo sme sa radili s pracovníkmi ministerstva financií, \" argumentoval predseda PSK. Medzi ďalšie zistenia NKÚ patrí napr. fakt, že spotreba benzínu služobnými autami PSK nebola udávaná podľa údajov výrobcov áut a vykazovanie ubehnutého počtu kilometrov autami nebolo rozpísané - ako to uvádza NKÚ - na jazdu v meste a mimo mesta. Menšie výhrady mal NKÚ aj k delimitácii majetku Okresného úradu v Prešove na PSK a týkal sa vstavaného nábytku v budove, v ktorej úrad PSK sídli od svojho zriadenia.

(jj)
 

Vyberte región

mark